Jeśli interesujecie się zdrowym odżywianiem, nie jest
Wam obojętne, co trafia na Wasz talerz, a następnie do naszego organizmu, na
pewno słyszeliście o rewolucyjnej książce autorstwa Niki Segnit.
Premiera: 11 października 2017
Wydawnictwo: Buchmann
Tytuł oryginalny: The Flavour
Thesaurus:
Pairings, Recipes and Ideas for the Creative Cook
Tłumaczenie: Piotr Art
Oprawa: okładka twarda
Ilość stron: 400
Leksykon smaków, to prawdziwa Biblia smaków, zwana
Biblią każdego smakosza. Książka zrobiła ogromną, niesamowitą popularność na
całym świecie, przetłumaczono ją na kilkanaście języków, od niedawna, dzięki
Wydawnictwu Buchmann, możemy cieszyć się nią także w Polsce.
Książka rekomendowana na całym świecie przez mistrzów
kuchni, w Polsce, polecana jest przez uwielbianą przez mnie, królową wegańskich
cudów Martę Dymek: Z Leksykonu smaków dowiecie się tego, co w kuchni
najważniejsze – jak łączyć ze sobą smaki. A to najistotniejsza i
najsmaczniejsza kuchenna lekcja. Majstersztyk, który zmienił sztukę kulinarną.
Lubicie eksperymentować w kuchni? Kochacie niebanalne
połączenia smaków? Szukacie wciąż nowych rozwiązań w jedzeniu? Jeśli tak – po
prostu musicie zaopatrzyć się w tę książkę. Odkrywamy dzięki niej naprawdę
zdumiewające połączenia smaków, o których nie ukrywam, nie miałam pojęcia.
Książka kusi i zdecydowanie stymuluje do szaleństw i eksperymentów smakowych,
pokazuje, że przygotowując dania, nie należy bać się, czasem naprawdę
zaskakująco nie pasujących do siebie produktów.
Czytelnika, na pierwszy rzut oka, na pewno skusi
świetna okładka, karuzela kolorów, która symbolizuje bezgraniczny świat smaków.
Po otwarciu naszym oczom ukazuje się koło smaków, kolorowy zawrót głowy,
naprawdę zaskoczyło mnie, jak wiele typów smaków, znajdziemy w jedzeniu. Smaki
pogrupowane są na typy i rozdzielone na produkty i tak też, mamy tu na przykład
smaki zielone i trawiaste, w tym mieszczą się szafran, anyż, ogórki, koperek,
pietruszka, kolendra, awokado, groszek, papryka, czy chili. Smaki Cytrusowe, to
oczywiście pomarańcze, grejpfruty, limonki, cytryny, imbir, czy kardamon.
Zaskoczyła mnie kategoria Smaki Pieczone, gdzie znajdziemy czekoladę, kawę, czy
orzeszki ziemne.
Książka Niki Segnit, to mnóstwo niespodzianek, zarówno
dla osoby, która hobbystycznie zajmuje się przygotowaniem potraw, jak ja, ale
także dla osób, które profesjonalnie zajmują się kuchnią.
Spis treści, podzielony na typy smaków, pozwala szybko
znaleźć szukane zestawienia. Zestawienia smakowe są bardzo dokładnie opisane,
przeczytamy tu zarówno zarys historyczny, wyjaśnienie połączenia, jak
ciekawostki, często wzbogacone ciekawymi propozycjami do przepisów z całego
świata. Zgadlibyście, że dobrym połączeniem jest kozi ser z chili, grzyby z
miętą, tudzież marchewka z pomarańczą? Dobrze smakuje też kalafior z migdałami.
Mamy tu też popularne, znane i lubiane połączenia smakowe, jak czekolada z
orzechami, pomidory z cebulą, czy też pietruszka z ziemniakami.
Leksykon smaków, to zdecydowanie książkowy must have,
w każdym domu! Dzięki niej docenia się zarówno tradycyjne, jedzeniowe
połączenia, ale książka otwiera też oczy na ogromny i niezbadany świat smaków!
Dziwię się, że jeszcze o niej nie słyszałam :D Muszę ją mieć :D
OdpowiedzUsuńA wracając do tematu 5 części Millenium (niedawno o niej pisałaś), to jest bardzo bardzo słaba moim zdaniem w porównaniu do wcześniejszych części... Jednak zmiana autora wiąże się ze zmianą charakterów bohaterów (już w 4 części to zauważyłam), dialogi są dramatycznie "płytkie", bohaterowie jednowymiarowi, historia się nie klei, no dramat po prostu :P Niech Millenium pozostanie trylogią, a na te części dopisane "na doczepkę" spuśćmy zasłonę milczenia :D
Świetna jest, mega niespodziewane połączenia w niej znalazłam :)
UsuńA nowe Millennium, wiadomo, że trylogia Larsonna, to kult, nie wszystkim podoba się trop Lagercrantza, ale mnie cieszy, że mogę nadal obcować z Lisbeth i Mikaelem :)
Coś mi się zdaje że gdzieś mi się o uszy obiła, ale nie miałam okazji przeglądać.
OdpowiedzUsuńNa pewno, bo jest bardzo popularna :) Polecam bardzo :)
Usuńfajna książka, myślę, że by mnie zaciekawiła i pomogła
OdpowiedzUsuńJestem pewna, mnie zachwyciła i otworzyła oczy na dziwne połączenia smakowe :)
Usuńciekaweeee ;)
OdpowiedzUsuńKsiążka jest niesamowita :)
UsuńPrzyznam, że bardzo mnie ta książka zaciekawiła :) Chyba zamówię sobie ją pod choinkę hihi :P
OdpowiedzUsuńCieszę się :) O tak, to dobry pomysł :D
UsuńMuszę sobie kupić taką książkę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, w każdym domu powinna się znaleźć :)
UsuńKurcze, zaciekawiłaś mnie, ale przyznam, że nigdy wcześniej nie rzuciła mi się ona w oczy :D muszę poszperać i może zrobię sobie prezent gwiazdkowy ;-)
OdpowiedzUsuńJest popularna na całym świecie, koniecznie musisz ją poznać, na Gwiazdora idealna :)
UsuńTo jest naprawdę ciekawe :)
OdpowiedzUsuńZdecydowane must have dla kuchennych maniaków :)
UsuńTruskawki z serem? hi no nie wiem czy bym tak kiedyś połączyła danie :D Bardzo ciekawa pozycja :)
OdpowiedzUsuńTaaak :) Autorka podaje, iż jest to magiczne połączenie, na przykład w serniku :)
UsuńMam ją w domu rodzinnym, ale kiedyś ciotka dostała od mojej mamy ją w prezencie i powiem Ci, że taka radość była! :)
OdpowiedzUsuń