wtorek, 22 stycznia 2019

Nowość - Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia – Jagna Niedzielska - Pascal – Nie marnujmy jedzenia!

Zimą podobno jemy więcej, wielu z nas jednak przesadza z ilością i kupnem żywności nie tylko w tymże, zimowym okresie, jednocześnie marnując sporą jego część.


Bez resztek. Kuchnia zero waste,
czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia – Jagna Niedzielska
Premiera: 16 stycznia 2019
Wydawnictwo: Pascal
Oprawa: okładka twarda
Ilość stron: 272


Idąc na zakupy, musimy ruszyć głową, często w sklepach, czy marketach, prócz zaplanowanych produktów, kusimy się na promocje i inne cuda, których koniec z końców nie zdołamy pochłonąć, po co zatem to wszystko? Nie marnujmy cennego jedzenia! Idąc z duchem filozofii zero waste, chcę Wam polecić książkę, która niedawno zawitała w mojej, domowej biblioteczce, a mianowicie Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia, której autorka jest Jagna Niedzielska, jest to świeżutka, styczniowa nowość wydawnictwa Pascal. Kupując ją, wspieramy Banki Żywności, pozycji patronuje także Polskie Stowarzyszenie Zero Waste, które za misję postawiło sobie działania uświadamiające i popularyzowanie świadomej konsumpcji, którą i ja popieram, nie tylko w temacie żywności, ale także w temacie kosmetycznym. Autorka książki, Jagna Niedzielska, to propagatorka zero waste w kuchni, doradca kulinarny, szefowa kuchni, książka napisana przez nią przepełniona jest pasją i szczerością. Nie jest to typowy poradnik, to pełna inspiracji książka, dzięki której można naprawdę wiele zmienić w sposobie postrzegania jedzenia, jako takiego, ale też nabyć dobrych nawyków, by nie marnować i nie wyrzucać jedzenia. 


Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia, odkrywa i wręcz uczy, jak w łatwy sposób, eksperymentując w kuchni, pójść z wartościowym nurtem zero waste. Książka jest pięknie i solidnie wydana, posłuży nam na lata, a wizualnie piękną oprawą i zdjęciami, skusi nasze oko w księgarni, poszukajcie jej koniecznie. Dzięki książce w kreatywny sposób wykorzystamy jedzenie, jego resztki i pozostałości, w fantastyczny sposób, kuszą mnie do tego proste i szybkie przepisy, wizualizowanie przepięknymi fotografiami. Wiecie, iż wyrzucamy aż do 30% tego, co kupujemy do jedzenia? Czyż nie warto zaoszczędzić pieniądze oraz żywność i skusić się na wykorzystanie z pozory niepotrzebnych już produktów? Książka zachęca do racjonalnego planowania zakupów i potrzeb, ja dzięki niej stworzę swój woreczek do warzenia owoców i warzyw, by ponownie nie generować sztucznych woreczków. Ważne jest także dobre przechowywanie żywności, na to także warto zwrócić uwagę, by jedzenie po prostu się zbyt szybko nie psuło. Sercem książki są przepisy, wspaniałe, podzielone na działy, mamy tu na przykład przepis na smażone pomidory ze skórkami z serów, chili i makiem na grzance z czerstwego chleba, na krem z pieczonego kalafiora z pieczonym na chrupko makaronem, na lemoniadę z wody po gotowanej kaszy jęczmiennej, czy też na głąby warzyw w temperze z sosem azjatyckim. Brzmi fantastycznie prawda? Każdy przepis okraszony jest smakowitym zdjęciem, spisem składników, przygotowaniem i szczegółowym opisem. Wszystko jest przejrzyste, zachęcające i po prostu smaczne. Warto mieć w swojej kuchni Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia, nie tylko dlatego, by przekonać się jakie pyszne cuda, można przygotować z pozoru niepotrzebnych już produktów, ale też nauczyć się i przekonać, że to, jak żyjemy, jakich wyborów dokonujemy codziennie, jest ważne dla dobra ziemi i nas wszystkich.

 

28 komentarzy:

  1. Staram się ale moja dieta to głównie warzywa i owoce i czasami nawet nie zauważę, że przez noc coś się zepsuło :/ Także u mnie czasami jest tego typu marnotrawstwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też owoce i warzywa, jako, ze jestem wege od lat, zaiste często trudno upilnować świeżych produktów, no ale warto się starać i wykorzystywać to, co nam zostanie :)

      Usuń
  2. Bardzo rzadko cokolwiek wyrzucam, ale zdarza mi się coś niedopilnować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdemu się zdarza, ale zawsze z tyłu głowy trzeba wiedzieć, by jak najmniej wyrzucać :)

      Usuń
  3. Nigdy niczego nie wyrzucam z jedzenia, gdybym miała to zrobić to serce by mi pękło..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie! Mnie babcia nauczyła, by szanować jedzenie, do dziś mi to zostało :)

      Usuń
  4. Na pewno można tam znaleźć wiele ciekawych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Staram się wdrażać tę zasadę u siebie w kuchni, więc jest mi ona znana, ale książkę chętnie przeczytam. 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. ładnie wydana książka, staram się nie marnować jedzenia

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się i z chęcią bym ją przeczytała, tym bardziej jeśli nie jest to typowy poradnik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy i świetne pomysły, by zmienić swoje nawyki :)

      Usuń
  8. Raczej zjadam wszystko ciekawa książka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto racjonalnie kupować, by właśnie wszystko skonsumować :)

      Usuń
  9. Z chęcią przeczytałabym tę książkę. Sama bardzo staram się nie marnować jedzenia i nie wyrzucać go. Co się da przerabiam na różne sposoby i staram się wykorzystywać. No i przede wszystkim nie robić wielkich zakupów na zapas - tak by później nic nie wyrzucać ( lista zakupów i planowanie posiłków bardzo w tym pomaga ).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie sobie ją spraw, naprawdę świetne porady i przepisy :) Wspaniale, ze nie marnujesz jedzenia, no i zaiste ważne są tu zakupy :)

      Usuń
  10. Super książka! Chętnie bym przeczytałą, bo planuję trochę zmienić swoje życie. Nie lubię marnować jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba tego uczyć siebie i innych, jedzenia tyle się marnuje, ze statystyki są miażdżące... Cudownie, ze u Ciebie taka zmiana, musisz mieć tę książkę :)

      Usuń
  11. Świetna sprawa, zwłaszcza te pomysły na wykorzystanie resztek. Ja bardzo rzadko wyrzucam jedzenie, ale widzę w pracy jak pod koniec tygodnia niektórzy ludzie wyrzucają całe pojemniki w lodówki :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykre, ja bym chyba nie wytrzymała i powiedziała o szacunku do jedzenia...Niektóre przepisy są tu tak genialne, takie, jak te głąby od warzyw :)

      Usuń
  12. Mi się nigdy nie zdarzyło chyba wyrzucić jedzenie. Wszystko wykorzystam do końca, nigdy nie lubiłam marnotrawstwa...Dlatego książka nie jest mi potrzebna. Niestety, czasem jak jestem u koleżanek i widzę ile wyrzucają jedzenia.. to mi się płakać chce ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu jest mnóstwo przepisów, które na bank by Ci się spodobały :) Trzeba edukować ludzi!

      Usuń
  13. I na takie rzeczy trzeba zwracać uwagę, w końcu tak dużo marnujemy żywności...

    OdpowiedzUsuń