Jesteś tym, co jesz! Mam nadzieję, że zwracacie uwagę
na to, co ląduje na Waszym talerzu na co dzień, jakie ma wartości dla naszego
organizmu, sprawdzacie jak powstaje jedzenie i skąd pochodzi, dziś zapraszam
Was do spotkania z czterema genialnymi książkami z Zielonej serii Wydawnictwa Buchmann,
która zdecydowanie skradła moje książkowo-kulinarne serducho!
Premiera: 15 lutego 2018
Seria: Zielona
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Jestem również szczęśliwą posiadaczką piątej książki z
tejże, genialnej, Zielonej serii, zatytułowanej Tylko olej kokosowy, której
autorką jest Jessica Oldfield, jej zaś poświęcę osobny wpis, bowiem olej
kokosowy, to nieskończone dobro, któremu warto także zapewnić więcej miejsca.
Dziś zaś niechaj zakrólują cztery, wspaniałe książki: Tylko białko roślinne, Tylko
owsianki, Tylko zupy i Tylko kiszonki.
Seria jest naprawdę przepięknie wydana, w świetnym,
nowoczesnym designie, któremu towarzyszą genialne zdjęcia, na okładkach kuszą
nas pełne dobroci butelki i słoiki. Koniecznie zwróćcie uwagę na nie w
księgarniach, bowiem już są dostępne! Poznajemy w nich dobrze, zarówno
składniki, jak i przepisy z ich wykorzystaniem, wszystko jest podane w tak
przystępny i praktyczny sposób, że każdy szybko odnajdzie się w świecie
Zielonej serii i zacznie z nią eksperymenty w kuchni. Każda książka z
powiedzeniem funkcjonuje oczywiście, jako osobna pozycja, lecz ja nie ukrywam,
polecam skusić się od razu na wszystkie, by dopełnić swej, zdrowej, kulinarnej
przygody.
Tylko białko roślinne
Jestem wegetarianką, zatem książka ta szczególnie jest
mi bliska, bowiem korzystam na co dzień z białek roślinnych, ale po tę pozycję
powinny zdecydowanie sięgnąć też osoby, będące na diecie tradycyjnej, by jak
najczęściej zastępować mięso w swoim menu. Mamy tu aż 66 pysznych i pożywnych
przepisów, bogatych w błonnik i przeciwutleniacze. Przy każdym z nich mam
informację ile białka zawiera. Obiecuję Wam, ze każdego dnia można zastąpić
mięso, zdecydowanie zdrowszymi i znacznie smaczniejszymi produktami, takimi jak
ciecierzyca, fasola, soczewica, tofu, mamy tez mnóstwo inspiracji z ziarnami,
tempehem, czy roślinami oleistymi. Książkę otwiera rozdział o wartościach i
korzyściach, jakie dają nam białka roślinne, zachęca nas do własnego domowego
hodowania kiełków, którymi ja bawię się od lat i kocham ich smak! Następnie
mamy już poszczególne rozdziały. Przekąski i przystawki, to między innymi stek
wegetariański, krokiety japońskie, falafel, sajgonki, czy zielona pizza!
Królestwo smaków pojawia się także w rozdziale Zupy i sałatki: Zupa z kokosem i
czerwoną soczewicą, bulion tajski, sałatka meksykańska, wyspiarska, czy
orkiszowa, którą mam w planach zmajstrować w tym tygodniu. Dania główne
przynoszą nam szaszłyki warzywne, curry warzywne, ratatouille, tarte z
pomidorami, zielonego naleśnika, czy też stek sojowy! Brzmi smakowicie!
Oczywiście są tu też desery. Łasuchów, do których nie ukrywam nalezę czekają
gofry, ciasto czekoladowe, supermuffiny, kruche ciasteczka, czy też lekkie lody
z gorzką czekoladą. Jestem zachwycona tą książką, nie wylądowała na półce,
bowiem cały czas patrzę, co by wyczarować z nią w kuchni.
Tylko owsianki
Tu mamy aż 70 zdrowych i smakowitych przepisów na
owsiankowe cuda na początek każdego dnia. Owsianki, to przede wszystkim dobra i
zdrowa energia, ale także niezbędne składniki odżywcze, których nasz organizm
potrzebuje. Książka zachwala zalety jedzenia płatków owsianych, kasz, ryżu,
komosy, orkiszu i wszelakich zbóż. Trzy rodziały: Owsianka na ciepło, owsianka
kremowa i owsianka na zimno, to prawdziwy raj dla podniebienia! Płatki owsiane
z cynamonem i śliwką, malinami, awokado i konopiami, kasza jaglana z pieczoną
figą, brązowy i czarny ryż z dodatkami, owsianka paleo, z marchwią i cynamonem,
z granatem i gryką, z banenem i kakao, czy tez z mango i imbirem! Mmmm nie
można obok takich przepisów przejść obojętnie, musicie je poznać!
Tylko zupy
Kocham zupy, mogłabym jeść je codziennie! Książka
zatem trafiła w dziesiątkę moich upodobań. Dzięki zupom, możemy odtruć organizm,
ułatwić trawienie i zafundować mi zdrowy detox. Jest tu 69 przepisów na
odtruwające, wzmacniające organizm zupy. Zupki, podzielono na rozdziały: Tylko
warzywa, gdzie znajdziemy zupy tylko z warzywami, takie jak zupa z marchwią,
imbirem i tofu, zupa z kukurydzą i orzechem kokosowym, korzenna z selerem, z
koprem włoskim, porem, brokułem, czosnkiem, czy nawet z pasternakiem i
jabłkiem. Nie ukrywam, iż ślinka leci, gdy ogląda się zapełnione butle, pełne
zupek z warzywami i zbożami: zupa ze szpinakiem i fasolą mung, z jarmużem,
ciecierzycą i brązowym ryżem, to prawdziwa bajka! Kuszą tez kremy orzechowe!
Obiecuję sobie wykonać zupę z kalafiorem i orzechami nerkowca, ale kusi też
zupa z orzeszkami ziemnymi i krem zielony z jogurtem! Pożywne buliony, to
bulion z trawą cytrynową, czy też bulion pomidorowy. Dzięki książce, będę w
kuchni przygotowywała, jeszcze więcej i więcej zdrowych zupek! Przy każdym
przepisie mamy właściwości, jakie zupa posiada, są to cenne i przydatne
informacje!
Tylko kiszonki
Zostawiłam ją na koniec, ale jest to także jedna z
cenniejszych w tej serii pozycji. Od dawna zbieram się, by rozpocząć głębsza
przygodę z kiszeniem. Kiszonki są zdrowe i wzmacniają odporność. Mamy tu ponad
60 przepisów, które wykorzystują sfermentowane warzywa, prócz tego świetny
poradnik, jak rozpocząć krok po kroku kiszenie, jakie metody wykorzystywać,
jaki sprzęt i jak się dokładnie do tego przygotować. Fermentacja, to dobra
zabawa w kuchni, która skutkuje zdrowymi produktami i nie myślcie, ze mamy tu
tylko słynne ogórki, czy kapustę! Rozdział Z owoców i warzyw uczy, jak
przygotować kiszonki z kapusty z cytryną, kimchi z rzodkwi diakon i kapusty, kabaczków,
buraków, szpinaku, dyni, szalotki, czosnku, czy tez jabłek z cynamonem.
Kiszonki z kefirem mlecznym, zaskakują totalnie, można nauczyć się, jak zrobić
maślankę, ciastka z kefirem, czy po prostu jogurt. Kefir wodny, o którym
pierwszy raz usłyszałam właśnie w tejże książce, jest połączeniem symbiotycznej
kultury bakterii i drożdży z osłodzoną wodą. Tu witają nas przepisy, jak
połączyć kefir wodny z melonem i bazylią, cydr z miętą, truskawkami i papają,
ale też z marchwią i burakiem. Intrygował mnie też rozdział z kombuchą, czyli
słynną, sfermentowaną herbatą. Napój ten robi obecnie taką furorę, że musicie
spróbować ją wykonać. Książkę kończą przepisy o innych przetworach
fermentowanych, takich jak ocet jabłkowy, zakwas, czy też fermentowane mleko
migdałowe.
Wszystkie cztery książki, to dla mnie totalne bogactwo
wiedzy i inspiracji, zachwycają mnie od a do z i cały czas są w mojej kuchni w
ruchu, skłaniając do tworzenia zdrowych i smakowitych cudów. Koniecznie
wypatrujcie też u mnie recenzji Tylko olej kokosowy, która już niebawem!
Ale fajna seria, wszystkie książki bym bardzo chętnie przeczytała :) Kiszonki mam zamiar wdrożyć do swojej diety :)
OdpowiedzUsuńZielona seria świetna :) Kiszonki polecam szczególnie :)
Usuńprzydałyby mi się takie książki :D najbardziej ta o zupach :D
OdpowiedzUsuńTylko zupy, jest dla mnie taką inspiracją, ze hej :)
UsuńTakie książki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPiona :)
UsuńChętnie przejrzałabym "Tylko owsianki". Tyle ludzi je je, tyle ludzi je lubi, a ja nie dość, że nie potrafię zrobić, to nie lubię. Pewnie moje "nie lubienie" wynika z tego, że nie umiem zrobić i wychodzą mi niesmaczne, a chciałabym to bardzo zmienić.
OdpowiedzUsuńGenialne pomysły tam można znaleźć :) Na bank byś coś smacznego zrobiła z tą książką :)
Usuńpięknie wydane książki, ja idę na łatwiznę i nie jestem bardzo eko, jem to co jest w lodówce ale wierzę w leczenie jedzeniem i podobne teorie
OdpowiedzUsuńOj tak przecudownie wydane są, aż się chce działać :)
UsuńJa nie jestem fanką tego typu książek :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się szata graficzna :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę świetna :)
UsuńOwsianki zdecydowanie muszę kupić, mój ukochany zjada je kilogramami :D
OdpowiedzUsuńO to coś dla Was <3
UsuńPięknie wydane ;)
OdpowiedzUsuńWydawnictwo Buchmann ma zdecydowanie mistrzostwo w tym temacie <3
Usuńświetna sprawa, zbiór konkretnych rzeczy. przygarnęłabym :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę jestem urzeczona nimi :)
UsuńRównież stałam się posiadaczką tych książeczek i jestem bardzo zadowolona z całej serii, świetne przepisy na zdrowe potrawy i przetwory :)
OdpowiedzUsuńCudownie! Uwielbiam je, wszystkie są od a do z genialne! :)
UsuńUwielbiam takie ksiązki, są idealne. W XXI wieku praktycznie wszystko co się kupuje jest zazwyczaj z chemią, a tutaj tworząc takie dania na podstawie takich poradników możemy ugotować i stworzyć coś nie tylko dobrego ale i zdrowego. Piękny blog.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/02/surogatka-louise-jensen.html
Dziękuję ślicznie! Dokładnie tak, warto więc samemu przygotowywać posiłki zdrowe :)
UsuńTa o zupach książka mnie zainteresowała ;)
OdpowiedzUsuńMega zupki można z nią wyczarować :)
UsuńO jaki fajny zestaw :) Nie trzeba się gubić w rozdziałach :D
OdpowiedzUsuńNie ma szans na zagubienie :D Wszytsko super poukładane i pięknie wizualizowane :)
Usuń"Tylko owsianki" zdecydowanie nie dla mnie - nie cierpię owsianek :D Co innego kiszonki ;))
OdpowiedzUsuń