poniedziałek, 19 lutego 2018

Premierowo na zdrowie! Zielona Seria Wydawnictwa Buchmann - Fern Green - Tylko białko roślinne, Tylko owsianki, Tylko zupy i Tylko kiszonki


Jesteś tym, co jesz! Mam nadzieję, że zwracacie uwagę na to, co ląduje na Waszym talerzu na co dzień, jakie ma wartości dla naszego organizmu, sprawdzacie jak powstaje jedzenie i skąd pochodzi, dziś zapraszam Was do spotkania z czterema genialnymi książkami z Zielonej serii Wydawnictwa Buchmann, która zdecydowanie skradła moje książkowo-kulinarne serducho! 


Premiera: 15 lutego 2018
Seria: Zielona
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: miękka ze skrzydełkami


Jestem również szczęśliwą posiadaczką piątej książki z tejże, genialnej, Zielonej serii, zatytułowanej Tylko olej kokosowy, której autorką jest Jessica Oldfield, jej zaś poświęcę osobny wpis, bowiem olej kokosowy, to nieskończone dobro, któremu warto także zapewnić więcej miejsca. Dziś zaś niechaj zakrólują cztery, wspaniałe książki: Tylko białko roślinne, Tylko owsianki, Tylko zupy i Tylko kiszonki.


Seria jest naprawdę przepięknie wydana, w świetnym, nowoczesnym designie, któremu towarzyszą genialne zdjęcia, na okładkach kuszą nas pełne dobroci butelki i słoiki. Koniecznie zwróćcie uwagę na nie w księgarniach, bowiem już są dostępne! Poznajemy w nich dobrze, zarówno składniki, jak i przepisy z ich wykorzystaniem, wszystko jest podane w tak przystępny i praktyczny sposób, że każdy szybko odnajdzie się w świecie Zielonej serii i zacznie z nią eksperymenty w kuchni. Każda książka z powiedzeniem funkcjonuje oczywiście, jako osobna pozycja, lecz ja nie ukrywam, polecam skusić się od razu na wszystkie, by dopełnić swej, zdrowej, kulinarnej przygody.


Tylko białko roślinne
Jestem wegetarianką, zatem książka ta szczególnie jest mi bliska, bowiem korzystam na co dzień z białek roślinnych, ale po tę pozycję powinny zdecydowanie sięgnąć też osoby, będące na diecie tradycyjnej, by jak najczęściej zastępować mięso w swoim menu. Mamy tu aż 66 pysznych i pożywnych przepisów, bogatych w błonnik i przeciwutleniacze. Przy każdym z nich mam informację ile białka zawiera. Obiecuję Wam, ze każdego dnia można zastąpić mięso, zdecydowanie zdrowszymi i znacznie smaczniejszymi produktami, takimi jak ciecierzyca, fasola, soczewica, tofu, mamy tez mnóstwo inspiracji z ziarnami, tempehem, czy roślinami oleistymi. Książkę otwiera rozdział o wartościach i korzyściach, jakie dają nam białka roślinne, zachęca nas do własnego domowego hodowania kiełków, którymi ja bawię się od lat i kocham ich smak! Następnie mamy już poszczególne rozdziały. Przekąski i przystawki, to między innymi stek wegetariański, krokiety japońskie, falafel, sajgonki, czy zielona pizza! Królestwo smaków pojawia się także w rozdziale Zupy i sałatki: Zupa z kokosem i czerwoną soczewicą, bulion tajski, sałatka meksykańska, wyspiarska, czy orkiszowa, którą mam w planach zmajstrować w tym tygodniu. Dania główne przynoszą nam szaszłyki warzywne, curry warzywne, ratatouille, tarte z pomidorami, zielonego naleśnika, czy też stek sojowy! Brzmi smakowicie! Oczywiście są tu też desery. Łasuchów, do których nie ukrywam nalezę czekają gofry, ciasto czekoladowe, supermuffiny, kruche ciasteczka, czy też lekkie lody z gorzką czekoladą. Jestem zachwycona tą książką, nie wylądowała na półce, bowiem cały czas patrzę, co by wyczarować z nią w kuchni.


Tylko owsianki
Tu mamy aż 70 zdrowych i smakowitych przepisów na owsiankowe cuda na początek każdego dnia. Owsianki, to przede wszystkim dobra i zdrowa energia, ale także niezbędne składniki odżywcze, których nasz organizm potrzebuje. Książka zachwala zalety jedzenia płatków owsianych, kasz, ryżu, komosy, orkiszu i wszelakich zbóż. Trzy rodziały: Owsianka na ciepło, owsianka kremowa i owsianka na zimno, to prawdziwy raj dla podniebienia! Płatki owsiane z cynamonem i śliwką, malinami, awokado i konopiami, kasza jaglana z pieczoną figą, brązowy i czarny ryż z dodatkami, owsianka paleo, z marchwią i cynamonem, z granatem i gryką, z banenem i kakao, czy tez z mango i imbirem! Mmmm nie można obok takich przepisów przejść obojętnie, musicie je poznać!


Tylko zupy
Kocham zupy, mogłabym jeść je codziennie! Książka zatem trafiła w dziesiątkę moich upodobań. Dzięki zupom, możemy odtruć organizm, ułatwić trawienie i zafundować mi zdrowy detox. Jest tu 69 przepisów na odtruwające, wzmacniające organizm zupy. Zupki, podzielono na rozdziały: Tylko warzywa, gdzie znajdziemy zupy tylko z warzywami, takie jak zupa z marchwią, imbirem i tofu, zupa z kukurydzą i orzechem kokosowym, korzenna z selerem, z koprem włoskim, porem, brokułem, czosnkiem, czy nawet z pasternakiem i jabłkiem. Nie ukrywam, iż ślinka leci, gdy ogląda się zapełnione butle, pełne zupek z warzywami i zbożami: zupa ze szpinakiem i fasolą mung, z jarmużem, ciecierzycą i brązowym ryżem, to prawdziwa bajka! Kuszą tez kremy orzechowe! Obiecuję sobie wykonać zupę z kalafiorem i orzechami nerkowca, ale kusi też zupa z orzeszkami ziemnymi i krem zielony z jogurtem! Pożywne buliony, to bulion z trawą cytrynową, czy też bulion pomidorowy. Dzięki książce, będę w kuchni przygotowywała, jeszcze więcej i więcej zdrowych zupek! Przy każdym przepisie mamy właściwości, jakie zupa posiada, są to cenne i przydatne informacje!


Tylko kiszonki
Zostawiłam ją na koniec, ale jest to także jedna z cenniejszych w tej serii pozycji. Od dawna zbieram się, by rozpocząć głębsza przygodę z kiszeniem. Kiszonki są zdrowe i wzmacniają odporność. Mamy tu ponad 60 przepisów, które wykorzystują sfermentowane warzywa, prócz tego świetny poradnik, jak rozpocząć krok po kroku kiszenie, jakie metody wykorzystywać, jaki sprzęt i jak się dokładnie do tego przygotować. Fermentacja, to dobra zabawa w kuchni, która skutkuje zdrowymi produktami i nie myślcie, ze mamy tu tylko słynne ogórki, czy kapustę! Rozdział Z owoców i warzyw uczy, jak przygotować kiszonki z kapusty z cytryną, kimchi z rzodkwi diakon i kapusty, kabaczków, buraków, szpinaku, dyni, szalotki, czosnku, czy tez jabłek z cynamonem. Kiszonki z kefirem mlecznym, zaskakują totalnie, można nauczyć się, jak zrobić maślankę, ciastka z kefirem, czy po prostu jogurt. Kefir wodny, o którym pierwszy raz usłyszałam właśnie w tejże książce, jest połączeniem symbiotycznej kultury bakterii i drożdży z osłodzoną wodą. Tu witają nas przepisy, jak połączyć kefir wodny z melonem i bazylią, cydr z miętą, truskawkami i papają, ale też z marchwią i burakiem. Intrygował mnie też rozdział z kombuchą, czyli słynną, sfermentowaną herbatą. Napój ten robi obecnie taką furorę, że musicie spróbować ją wykonać. Książkę kończą przepisy o innych przetworach fermentowanych, takich jak ocet jabłkowy, zakwas, czy też fermentowane mleko migdałowe.


Wszystkie cztery książki, to dla mnie totalne bogactwo wiedzy i inspiracji, zachwycają mnie od a do z i cały czas są w mojej kuchni w ruchu, skłaniając do tworzenia zdrowych i smakowitych cudów. Koniecznie wypatrujcie też u mnie recenzji Tylko olej kokosowy, która już niebawem!


28 komentarzy:

  1. Ale fajna seria, wszystkie książki bym bardzo chętnie przeczytała :) Kiszonki mam zamiar wdrożyć do swojej diety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielona seria świetna :) Kiszonki polecam szczególnie :)

      Usuń
  2. przydałyby mi się takie książki :D najbardziej ta o zupach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko zupy, jest dla mnie taką inspiracją, ze hej :)

      Usuń
  3. Takie książki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie przejrzałabym "Tylko owsianki". Tyle ludzi je je, tyle ludzi je lubi, a ja nie dość, że nie potrafię zrobić, to nie lubię. Pewnie moje "nie lubienie" wynika z tego, że nie umiem zrobić i wychodzą mi niesmaczne, a chciałabym to bardzo zmienić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialne pomysły tam można znaleźć :) Na bank byś coś smacznego zrobiła z tą książką :)

      Usuń
  5. pięknie wydane książki, ja idę na łatwiznę i nie jestem bardzo eko, jem to co jest w lodówce ale wierzę w leczenie jedzeniem i podobne teorie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak przecudownie wydane są, aż się chce działać :)

      Usuń
  6. Ja nie jestem fanką tego typu książek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Owsianki zdecydowanie muszę kupić, mój ukochany zjada je kilogramami :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Wydawnictwo Buchmann ma zdecydowanie mistrzostwo w tym temacie <3

      Usuń
  9. świetna sprawa, zbiór konkretnych rzeczy. przygarnęłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Również stałam się posiadaczką tych książeczek i jestem bardzo zadowolona z całej serii, świetne przepisy na zdrowe potrawy i przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie! Uwielbiam je, wszystkie są od a do z genialne! :)

      Usuń
  11. Uwielbiam takie ksiązki, są idealne. W XXI wieku praktycznie wszystko co się kupuje jest zazwyczaj z chemią, a tutaj tworząc takie dania na podstawie takich poradników możemy ugotować i stworzyć coś nie tylko dobrego ale i zdrowego. Piękny blog.

    Zapraszam do mnie : http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/02/surogatka-louise-jensen.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie! Dokładnie tak, warto więc samemu przygotowywać posiłki zdrowe :)

      Usuń
  12. Ta o zupach książka mnie zainteresowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. O jaki fajny zestaw :) Nie trzeba się gubić w rozdziałach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma szans na zagubienie :D Wszytsko super poukładane i pięknie wizualizowane :)

      Usuń
  14. "Tylko owsianki" zdecydowanie nie dla mnie - nie cierpię owsianek :D Co innego kiszonki ;))

    OdpowiedzUsuń