Ogromnie cieszy mnie obecny, dobry trend w żywieniu,
jakim jest przechodzenie coraz większej ilości osób na weganizm i
wegetarianizm, dziś u mnie dwie, absolutnie genialne książki, w których znaleźć
można świetne przepisy na wegańskie dania, smaczne, proste, zdrowe i w 100%
roślinne!
Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych
Celine Steen, Marie Joni
Newman
Tytuł oryginalny: The Complete
Guide to Vegan Food Substitutions
Premiera: 13 lutego 2019
Tłumaczenie: Anna Julia Mamińska
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: miękka
Ilość stron: 272
Nie ukrywam, iż z niecierpliwością czekałam na jej
premierę w Polsce. Książka Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach
zastępczych, autorstwa Celine Steen i Marie Joni Newman, to absolutnie genialny
przewodnik, swoiste kompendium wiedzy i mnogość inspiracji dla osób, które są
lub panują przejść na dietę wegańską. Znajdziemy tu nie tylko boskie przepisy
na przeróżne dania, ale też świetne i niezawodne sposoby, by tak naprawdę każdą
potrawę, można zmienić i zmodyfikować na danie wegańskie, bez zawartości
składników odzwierzęcych. Książka jest prawdziwą bombą wiedzy na temat
składników wegańskich w potrawach, informacje są fachowe, rzetelne i idealnie,
graficznie, bardzo przejrzyście przedstawione. Największym problemem osób,
które przechodzą na weganizm jest zastąpienie produktów codziennego użytku w
kuchni takich jak mleko, masło, czy jaja, autorki idą z pomocą w zasadzie w
każdym aspekcie, dodatkowo mamy tu dania dla osób uczulonych na gluten,
cukrzyków oraz potrawy z małą zawartością tłuszczu, zatem każdy znajdzie tu
najpotrzebniejsze informacje. Często natrafiam na świetny przepis w internecie,
w którym wykorzystuje się mięso, z książką Kuchnia wegańska. Przewodnik po
produktach zastępczych, dostosuję go do siebie, wybierając składnik zastępczy.
Książka niesie dodatkowo piękne przesłanie, by zwrócić uwagę na niehumanitarne
traktowanie zwierząt w hodowlach przemysłowych i dla ich dobra choć spróbować
nie jeść mięsa, korzystając z przedstawionych przepisów. To prawdziwa skarbnica
wiedzy w temacie zdrowego odżywiania, z łatwością zastąpimy z nią w diecie
nabiał, mleko, sery, jaja, mięso, ale też żelatynę, czy miód. Książka podaje
również sposoby na zastąpienie glutenu, cukru i tłuszczy, na końcu mamy
przydatną i praktyczną tabelę wegańskich produktów, które możemy zastąpić
naprawdę wszelkie odzwierzęce składniki. Które przepisy zwróciły moją uwagę? Z
pewnością masło z oliwy, maślany chlebek, kremowa zupa dyniowa, orzechowy ser z
papryką, wegański majonez, korzenne ciasteczka, gulasz z bananów, fasoli i
jęczmienia, zaś tofucznica ze szpinakiem i pieczarkami już została przeze mnie
wypróbowana, pycha! Książka Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach
zastępczych, według mnie powinna znaleźć się każdej kuchni!
Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe
Karolina Gawrońska
Premiera: 31 października 2018
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: twarda
Ilość stron: 158
Teraz coś dla łasuchów! Wegańskie słodycze. Kultowe,
zdrowe, bezglutenowe, to piękna pozycja dla osób, które rezygnując ze
składników odzwierzęcych, chcą delektować się słodyczami. Książka jest
wspaniale wydana, twarda oprawa i smakowite zdjęcia, nadają jej niewątpliwego
uroku. Jest tu mnóstwo przepisów i świetnych inspiracji, które z pewnością wykorzystam
w swojej kuchni. Słodycze, które stworzymy z książką, są nie tylko wegańskie,
ale tez zdrowe, ciekawy dobór składników i nietuzinkowe receptury, kuszą, by
samemu wykonać słodkości w domu. Ciekawym aspektem książki są także wersje
słodyczy bez rafinowanego cukru, mleka, jaj, ale tez bez pszenicy, zatem znajdziecie
tu także bezglutenowe słodkości. Książce patronuje Fundacja Viva, ale też
Empatia, czy Otwarte Klatki, zatem naprawdę polecam wam sięgnąć po nią. Nie
ukrywam, iż dzięki książce, pokierowałam się na kanał youtube Karoliny Gawrońskiej,
który również będę zgłębiała. A jakiż przepisy czekają na nas w środku? Zdradzę
Wam, że jest to istny szał, już od samego jej przeglądania ma się ochotę pożreć
słodkie cuda, mamy tu bowiem przepis na wegańskie wersje batoników błeno, tłiks,
snikers, banti, lajon czy milkiłej, nazwy oczywiście, jak najbardziej celowe. Upieczemy
z książką ciasteczka, pierniczki, piegowate cuda, ale też zrobimy wegańskie
żelki, szokobonsy, czy rafaelo. Każdy przepis jest doskonale opisany i zdobi go
piękna fotografia. Obie książki polecam Wam do kuchennej biblioteczki, to
wspaniała inspiracja, dobra i zdrowa dla nas, jak i dla zwierząt jednocześnie.
Już patrząc na ilustracji robię się głodna, Jestem wegetarianką, więc jak najbardziej dla mnie. 😊
OdpowiedzUsuńJa także :) Będziesz zachwycona, jak ja, obie książki boskie :)
UsuńJestem wegetarianką, więc takie przepisy jak znalazł 😉
OdpowiedzUsuńPiona! No ba, to koniecznie :)
UsuńNie korzystam z takich książek - nie przepadam za słodkim ;)
OdpowiedzUsuńI kto by to jadł? xD
UsuńJakie fajne "Tłiksy" na zdjęciu :D
OdpowiedzUsuńPychota, błeno, tłiksy, snikersy, banti, lajon, milkiłej, szokobonsy :)
UsuńJestem ciekawa tych wegańskich słodyczy.
OdpowiedzUsuńŚwietna książka, bardzo przejrzysta :)
UsuńMoże na wegetarianizm nie chce przechodzić, ale chętnie ograniczyłabym rzeczy pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bardzo interesują mnie wegańskie słodycze. I chętnie bym taką książkę kupiła :D
OdpowiedzUsuńI to jest super podejście :) Książka jest świetna, musisz ja poznać :)
UsuńSięgnęłabym po obie te pozycje. Muszę koniecznie rozejrzeć się za nimi w księgarni.
OdpowiedzUsuńOj tak, koniecznie <3
UsuńKuchnia wegańska jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńOtóż to :D
UsuńPrzyznam szczerze że nigdy nie miałam styczności z tą kuchnią :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest teraz bardzo wiele lokali wegańskich w całej Polsce, polecam się przekonać, albo samemu urozmaicać w domowej kuchni :*
UsuńWeganką nie jestem i nie zamierzam zostawać, ale taką książkę chętnie bym przygarnę. Przepisy na słodkości prezentują się bardzo fajnie :D
OdpowiedzUsuńSłodkości warte grzeszku :)
UsuńStosuję w swojej kuchni przepisy wegetariańskie, co do wegańskich to trudno byłoby mi zrezygnować z produktów odzwierzęcych jak sery, mleko, jajka. Ale warto jakiś przepis sobie wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Warto bardzo :) Warto zatem choć z mięsa rezygnować, ograniczać :)
UsuńJa co prawda jestem mięsożercą, ale chyba jednak jem z przewagą warzyw, dlatego chętnie sięgam po takie książki i wegańskie przepisy. Kiedyś myślałam, że kuchnia bez mięsa musi być nudna i bez smaku, a tak wcale nie jest.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie, jest właśnie bardziej urozmaicona :)
UsuńSmakowicie to wszystko wygląda,choć weganką nie jestem :)
OdpowiedzUsuńWarto urozmaicać własną dietę :)
Usuń