środa, 20 marca 2019

Hit! Kuchnia wegańska i Wegańskie słodycze! Zdrowe, roślinne, kultowe, słodkie i przesmaczne dania w dwóch, genialnych książkach Wydawnictwa Buchmann – Jak zastąpić w diecie mięso i produkty odzwierzęce?

Ogromnie cieszy mnie obecny, dobry trend w żywieniu, jakim jest przechodzenie coraz większej ilości osób na weganizm i wegetarianizm, dziś u mnie dwie, absolutnie genialne książki, w których znaleźć można świetne przepisy na wegańskie dania, smaczne, proste, zdrowe i w 100% roślinne!


Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych
Celine Steen, Marie Joni Newman
Tytuł oryginalny: The Complete Guide to Vegan Food Substitutions
Premiera: 13 lutego 2019
Tłumaczenie: Anna Julia Mamińska
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: miękka
Ilość stron: 272

Nie ukrywam, iż z niecierpliwością czekałam na jej premierę w Polsce. Książka Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych, autorstwa Celine Steen i Marie Joni Newman, to absolutnie genialny przewodnik, swoiste kompendium wiedzy i mnogość inspiracji dla osób, które są lub panują przejść na dietę wegańską. Znajdziemy tu nie tylko boskie przepisy na przeróżne dania, ale też świetne i niezawodne sposoby, by tak naprawdę każdą potrawę, można zmienić i zmodyfikować na danie wegańskie, bez zawartości składników odzwierzęcych. Książka jest prawdziwą bombą wiedzy na temat składników wegańskich w potrawach, informacje są fachowe, rzetelne i idealnie, graficznie, bardzo przejrzyście przedstawione. Największym problemem osób, które przechodzą na weganizm jest zastąpienie produktów codziennego użytku w kuchni takich jak mleko, masło, czy jaja, autorki idą z pomocą w zasadzie w każdym aspekcie, dodatkowo mamy tu dania dla osób uczulonych na gluten, cukrzyków oraz potrawy z małą zawartością tłuszczu, zatem każdy znajdzie tu najpotrzebniejsze informacje. Często natrafiam na świetny przepis w internecie, w którym wykorzystuje się mięso, z książką Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych, dostosuję go do siebie, wybierając składnik zastępczy. Książka niesie dodatkowo piękne przesłanie, by zwrócić uwagę na niehumanitarne traktowanie zwierząt w hodowlach przemysłowych i dla ich dobra choć spróbować nie jeść mięsa, korzystając z przedstawionych przepisów. To prawdziwa skarbnica wiedzy w temacie zdrowego odżywiania, z łatwością zastąpimy z nią w diecie nabiał, mleko, sery, jaja, mięso, ale też żelatynę, czy miód. Książka podaje również sposoby na zastąpienie glutenu, cukru i tłuszczy, na końcu mamy przydatną i praktyczną tabelę wegańskich produktów, które możemy zastąpić naprawdę wszelkie odzwierzęce składniki. Które przepisy zwróciły moją uwagę? Z pewnością masło z oliwy, maślany chlebek, kremowa zupa dyniowa, orzechowy ser z papryką, wegański majonez, korzenne ciasteczka, gulasz z bananów, fasoli i jęczmienia, zaś tofucznica ze szpinakiem i pieczarkami już została przeze mnie wypróbowana, pycha! Książka Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych, według mnie powinna znaleźć się każdej kuchni!



Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe
Karolina Gawrońska
Premiera: 31 października 2018
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: twarda
Ilość stron: 158

Teraz coś dla łasuchów! Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe, to piękna pozycja dla osób, które rezygnując ze składników odzwierzęcych, chcą delektować się słodyczami. Książka jest wspaniale wydana, twarda oprawa i smakowite zdjęcia, nadają jej niewątpliwego uroku. Jest tu mnóstwo przepisów i świetnych inspiracji, które z pewnością wykorzystam w swojej kuchni. Słodycze, które stworzymy z książką, są nie tylko wegańskie, ale tez zdrowe, ciekawy dobór składników i nietuzinkowe receptury, kuszą, by samemu wykonać słodkości w domu. Ciekawym aspektem książki są także wersje słodyczy bez rafinowanego cukru, mleka, jaj, ale tez bez pszenicy, zatem znajdziecie tu także bezglutenowe słodkości. Książce patronuje Fundacja Viva, ale też Empatia, czy Otwarte Klatki, zatem naprawdę polecam wam sięgnąć po nią. Nie ukrywam, iż dzięki książce, pokierowałam się na kanał youtube Karoliny Gawrońskiej, który również będę zgłębiała. A jakiż przepisy czekają na nas w środku? Zdradzę Wam, że jest to istny szał, już od samego jej przeglądania ma się ochotę pożreć słodkie cuda, mamy tu bowiem przepis na wegańskie wersje batoników błeno, tłiks, snikers, banti, lajon czy milkiłej, nazwy oczywiście, jak najbardziej celowe. Upieczemy z książką ciasteczka, pierniczki, piegowate cuda, ale też zrobimy wegańskie żelki, szokobonsy, czy rafaelo. Każdy przepis jest doskonale opisany i zdobi go piękna fotografia. Obie książki polecam Wam do kuchennej biblioteczki, to wspaniała inspiracja, dobra i zdrowa dla nas, jak i dla zwierząt jednocześnie. 



27 komentarzy:

  1. Już patrząc na ilustracji robię się głodna, Jestem wegetarianką, więc jak najbardziej dla mnie. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także :) Będziesz zachwycona, jak ja, obie książki boskie :)

      Usuń
  2. Jestem wegetarianką, więc takie przepisy jak znalazł 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie korzystam z takich książek - nie przepadam za słodkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne "Tłiksy" na zdjęciu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychota, błeno, tłiksy, snikersy, banti, lajon, milkiłej, szokobonsy :)

      Usuń
  5. Jestem ciekawa tych wegańskich słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Może na wegetarianizm nie chce przechodzić, ale chętnie ograniczyłabym rzeczy pochodzenia zwierzęcego. Dlatego bardzo interesują mnie wegańskie słodycze. I chętnie bym taką książkę kupiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest super podejście :) Książka jest świetna, musisz ja poznać :)

      Usuń
  7. Sięgnęłabym po obie te pozycje. Muszę koniecznie rozejrzeć się za nimi w księgarni.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuchnia wegańska jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam szczerze że nigdy nie miałam styczności z tą kuchnią :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest teraz bardzo wiele lokali wegańskich w całej Polsce, polecam się przekonać, albo samemu urozmaicać w domowej kuchni :*

      Usuń
  10. Weganką nie jestem i nie zamierzam zostawać, ale taką książkę chętnie bym przygarnę. Przepisy na słodkości prezentują się bardzo fajnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Stosuję w swojej kuchni przepisy wegetariańskie, co do wegańskich to trudno byłoby mi zrezygnować z produktów odzwierzęcych jak sery, mleko, jajka. Ale warto jakiś przepis sobie wypróbować.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto bardzo :) Warto zatem choć z mięsa rezygnować, ograniczać :)

      Usuń
  12. Ja co prawda jestem mięsożercą, ale chyba jednak jem z przewagą warzyw, dlatego chętnie sięgam po takie książki i wegańskie przepisy. Kiedyś myślałam, że kuchnia bez mięsa musi być nudna i bez smaku, a tak wcale nie jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie, jest właśnie bardziej urozmaicona :)

      Usuń
  13. Smakowicie to wszystko wygląda,choć weganką nie jestem :)

    OdpowiedzUsuń